Spring til indhold

Kørestolsrugby

Det praktiske – KørestolsRugby

Ekskl. moms: 2000,-

Inkl. moms: 2500,-

Kørestolsrugby blev opfundet i 1977 i Canada af rygmarvsskadede kørestolsbrugere med nedsat håndfunktion i en sådan grad, at de ikke kunne spille kørestolsbasketball på samme plan som kørestolsbrugere med normal håndfunktion.

Da sporten, dengang kaldet “Murderball” startede, var der ikke mange regler. Faktisk var de eneste regler, at der ikke måtte bides eller slås i ansigtet med knyttet hånd! Siden da udviklede kørestolsrugby sig i USA til en idræt med et klart regelsæt, der beskytter spillerne, og i dag spiller alle i specialbyggede rugbystole, der i mindste detalje er udviklet til de opgaver, spilleren skal varetage i kampen. Udviklingen er gået stærkt, og kørestolsrugby er for tiden en af de hurtigst voksende idrætter for mennesker med bevægelseshandicap på verdensplan.

I 1993 havde 15 lande i verden kørestolsrugby på programmet, og idrætten blev anerkendt som en officiel idræt for atleter med et handicap. ”The International Wheelchair Rugby Federation” (IWRF) oprettedes deraf som en del af ”International Stoke Mandeville Wheelchair Sports Federation”.

I 1994 blev kørestolsrugby officielt anerkendt af Den Internationale Paralympiske Komité (IPC) som en Paralympisk sport. Det første kørestolsrugby VM blev afholdt året efter i Nottwil, Schweiz med otte konkurrerende hold. I 1996 deltog kørestolsrugby som demonstrationssport ved de Paralympiske Lege i Atlanta med 6 lande deltagende. I 1998 var Toronto, Canada vært for det andet VM, hvor 12 lande deltog.

Kørestolsrugbys historie Kørestolsrugby blev efterfølgende anerkendt til medaljer for første gang ved de Paralympiske Lege i Sydney, Australien i 2000. Kørestolrugby har derefter været en disciplin ved de Paralympiske Lege i Athen i 2004, Beijing i 2008, i London i 2012 og Rio 2016 og Tokyo 2020. Både VM og De Paralympiske Lege afholdes hvert 4. år forskudt af hinanden.

Der er i øjeblikket mere end 40 lande, der deltager aktivt i sporten, eller som har et nationalt udviklingsprogram.

IWRF omfatter tre zoner: Den Amerikanske Zone, med 6 aktive lande, Den Europæiske Zone med 14 aktive lande og Den Asiatiske-Oceaniske Zone med 6 aktive lande.

I Danmark har der været afholdt EM i Middelfart i 2005, EM i Hillerød i 2009 og VM i Odense i 2014 og EM i Vejle i 2019

Event

Jeg har stor erfaring i at arrangere kørestolsrugby for polterabender, fødselsdage, uddannelssteder og firmaer. Så giv dig selv og dine venner et kæmpe smil på læben med et super event, der knytter jer tættere sammen – med masser af sjov, latter og fælles minder

8-12 deltagere er i gang på samme tid, og roterer efter 8 min.

Det anbefales at lave holddeling hjemmefra, og evt. markere de forskellige deltagere med en farvet t-shirt, pandebånd eller andet, som indikerer hvilket hold man er på.